Pakastekuivaus, tai kylmäkuivaus tai lyofilisaatio, monta on nimeä rakkaalla lapsella! Mutta ei pidä hämääntyä, samasta asiasta on kyse!

Pakastekuivauksessa pakastettu tuote kuivataan alipaineessa, jolloin tuotteessa oleva vesi haihtuu. Kuivaus viimeistellään vielä pienellä lämmöllä, jolloin loputkin vedet haihtuvat tuotteesta. Lopputuotteen kosteus on 1-5%, jolloin tuote säilyy hyvin kuukausia, vuosia tai jopa vuosikymmniä huoneen lämmössä.

Pakastekuivauskestää n. 10-36 tuntia riippuen tuotteen koosta ja vesipitoisuudesta. Esim. kokonainen mansikka on hidas kuivattava, yrtit taas nopeita.

Muihin säilöntämenetelmiin verrattuna pakastekuivauksesta tekee kiehtovan vaihtoehdon sen terveellisyys, maukkaus ja keveys. Tuotteen maku säilyy lähes tuoreen veroisena ja ravintoaineet säilyvän paremmin muin muissa menetelmissä. Veden poistuessa tuote kevenee jopa 90% eli valmis tuote on kevyt ja mm. logistiikkakustannuksissa on mahdollista säästää merkittävästi. Hyvän pakastekuivauksen merkki on, että tuote näyttää tuoreelta, ei kuivatulta tai ryppyiseltä. Ja tuote on myös ennallistettavissa eli se voidaan nesteyttää uudelleen.

Pakastekuivausta on kritisoitu energiavaltaisena menetelmänä, mutta uuden ajan pakastekuivauslaitteet ovat vähentäneet energiankulutusta jopa 70% aiemmista laitteista. Ja pakastekuivausprosessia kehitetään edelleen.

Euroopan elintarvikevalmistajien messuilla pakstekuivaus on yksi alan kiinnostavimpia menetelmiä ja pakastekuivattujen tuotteiden markkinat ovat merkittävässä kasvussa. Terveystrendin voimistuminen lisää edelleen kiinnostusta pakastekuivaukseen. Ja mahdollisuudet ruokahävikin ehkäisyssä avaavat monenlaisia ovia tulevaisuudessa.

Mahdollisuuksien hyödyntämisessä yhteistyö on valttia ja vain mielikuvitus on rajana teknologian hyödyntämisessä ruokainnovaatioihin. Otahan yhteyttä, jos kiinnostuit!

Kuvassa Nordic Freeze Dryn kuivaamia puolukoita. Näyttää aika hyvältä, vai mitä? Ja maistuu myös!