Hyvin pakastekuivattu tuote on tyypillisesti kevyt (n. 10-30% alkuperäisestä painosta), rapea, säilyttänyt alkuperäisen värin ja alkuperäisen tuotteen ravinteet.
Kuinka paljon tuote kevenee pakastekuivauksessa, vaihtelee tuotteen vesipitoisuuden mukaan. Rapeuteen voi vaikuttaa esimerkiksi sokeripitoisuus, kovin sokeripitoiset tuotteet voivat olla myös sitkeitä. Ja esimerkiksi hunajaa ei sellaisenaan voi pakastekuivata, se on liian sokeripitoista. Tosin pakastekuivattua hunajaakin on markkinoilla.
Pakastekuivattavan tuotteet laatu on luonnollisesti tärkein hyvän pakastekuivauksen laatutekijöistä. Huonolaatuista tuotetta ei voi pakastekuivauskaan pelastaa. Laadun lisäksi myös esimerkiksi marjojen lajike voi vaikuttaa lopputulokseen. Lopputuloksen makuun vaikuttaa paljon raaka-aineen hapot ja sokeripitoisuus. Esimerkiksi porkkana on haastava kuivattava, koska porkkanan väri haalistuu helposti. Kuitenkin on myös lajikkeita, joiden väri ei pakastekuivattaessa haalistu.
Raaka-aineen laatuun vaikuttaa lajikkeen lisäksi esimerkiksi marjojen käsittely, keräämisestä kuljetukseen ja tietenkin pakastaminen. Mitä nopeampi pakastus, sitä parempi. Tavoitteena on mahdollisimman pieni kidekoko, jolloin tuote ei ”romahda” pakastekuivauksessa, vaan säilyttää alkuperäisen ulkomuodon.
Pakastekuivauksen aikana lopputuloksen laatuun vaikuttaa olennaisesti aika, joka käytetään viimeistelyyn eli loppukuivatus tehdään miedolla lämmöllä. Mitä suurempaa lämpöä käytetään, sitä nopeammin (ja halvemmin) pystytään pakastekuivaamaan. Mutta silloin myös tuotteen ravinnepitoisuus kärsii erityisesti lämpöherkkien vitamiinien ja hivenaineiden osalta. Tyypillisesti ”halpa” pakastekuivaus on toteutettu nopeasti lämmön avulla.
Kiinnostaako pakastekuivaus? Kannattaa kysellä lisää!